Kultura

JU Narodna Biblioteka Ćirilo i Metodije Prijedor
Istoriografski i arhivski podaci o bibliotekama i čitaonicama prijedorske opštine govore da su prve javne čitaonice i biblioteke postojale u sastavu pjevačkih, sokolskih, konfesionalnih i vjerskih društava krajem 19. i početkom 20. vijeka, na kraju otomanske i početkom austrougarske vladavine. Bilo je privatnih biblioteka zatvorenog tipa koje su pripadale obrazovanijim i imućnijim građanskim prijedorskim porodicama (Mitrinović, Kovačević, Stojanović, Kapetanović…). Značajnije biblioteke sa čitaonicom imali su Srpsko pjevačko društvo „Vila“ iz Prijedora, činovnička kasina i turska kiraethana, gdje su se pored novina čitale knjige raznih sadržaja na srpskom, srpskohrvatskom, njemačkom jeziku.

O nama    

Galerija Sreten Stojanović
Ideja o osnivanju Galerije je pokrenuta 1996. godine zato je i nosila naziv Galerija 96. Galerija je počela sa radom u decembru 2001. godine.
Osnivač Galerije je opština Prijedor.
Po uzoru na velike evropske gradove nalazimo se glavnoj ulici (šetačkoj zoni) što je velika prednost za posetioce.

O nama    

Gradski hor Prijedor - logo

Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo “Vila” osnovano je davne 1885. godine i jedno je od najstarijih pjevačkih društava na ovim prostorima. Djelovalo je sa malim prekidima sve do 1941. godine, kada je vihor rata prekinuo sva kulturna dešavanja i rad mnogih društava na ovim prostorima. U tom periodu od 60 godina “Vila” je učestvovala na svim kulturnim manifestacijama, duhovnog i svjetovnog karaktera, a gotovo svake nedjelje pojali su liturgije u pravoslavnom hramu.

O nama Nav-video  

Muzej Kozare Prijedor logo
Nastanak Muzeja Kozare datira još 1954. godine i usko je vezan sa razvojem našeg grada i potrebom istog da se sakupe i očuvaju tekovine NOB – e i sjećanje na Kozaračku epopeju. Upravo iz tog razloga i zbog specifičnosti trenutka nastanka najveći dio istorijske zbirke i čine eksponati i dokumenti iz ovog perioda. Istorijsko odjeljenje obuhvata trodimenzionalne predmete i dokumente slijedećih perioda:
 
·        Kasni srednji vijek – turski  period
·        Austrijski period
·        Period između dva rata 1918- 1940
·        Period narodnooslobodilačkog rata 1941-1945
·        Period nakon II svijetskog rata
O nama    

Muzicka skola Savo Balaban - logo

Muzička škola u Prijedoru osnovana je 1955. godine pod nazivom Niža muzička škola. Te prve godine upisano je 85 učenika na odsijecima klavir i violina. Od 1955. godine nosi ime Škola za osnovno muzičko obrazovanje, a od 1994. godine proširuje svoju djelatnost na srednje muzičko obrazovanje i mijenja ime u Srednja i osnovna muzička škola Prijedor.

O nama    

Pozoriste Prijedor logo

Pozorište Prijedor kao institucija postoji skoro šest decenija. Počeci pozorišnog života u Prijedoru vežu se sa nastankom i radom Srpskog- pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva Vila, koje je utemeljeno 1885. godine kao jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Dramska sekcija koja je ubrzo oformljena i koja je djelovala u kontinuitetu sa pravom se može smatrati pretečom Pozorišta Prijedor.

O nama